Rolcoffers

Ratelende rolkoffers op maandag en vrijdag

Ik open de voordeur, stap naar buiten en sta even stil. Het is mijn gewoonte om als ik hier ben, elke ochtend de natuur te begroeten. De frisse ochtendlucht strijkt langs mijn gezicht. Ik zie slierten nevels boven de weide. Ik adem langzaam door mijn neus de serene lucht in en vul mijn longen. Ik luister naar de stilte van de natuur. Eigenlijk is de natuur nooit stil; Ik hoor het ruizen van de bladeren, tjilpende vogels en een zoemende vlieg. Zal dat straks nog wel te horen zijn? Of zijn het dan de stadsgeluiden van auto’s en ratelende koffers over de leistenen van de vele toeristen die arriveren? De schrik slaat me om het hart. In dit mooie beschermde bosgebied, waar slechts vier huizen staan uit de vorige eeuw, komen 17 luxe toeristen nieuwbouwwoningen. Kilometers weg en een ondergronds leiding-netwerk van water en elektriciteit worden in dit natuurgebied aangelegd, terwijl hier op de Boulois nog een woning is die niet eens kraanwater en elektra heeft.

rolcoffers

Gemiddeld 4 toeristen per woning voor een midweek en voor een weekend; Als je even rekent, weet je wat dat betekent; op vrijdag en op maandag 68 ratelende rolkoffers de huizen uit en daarna 68 ratelende rolkoffers de huizen in. Twee maal per week 136 ratelende rolkoffers; Een schrikbeeld van elke stadsbewoner wordt nu het schrikbeeld van de bosbewoners. Gaan ze verhuizen? De herten, de reeën, de moeflons, de lynxen, de wolf, de vossen, de marters, de konijnen, de hazen, waar gaan ze heen? Gaan er ratten komen door al het zwerfvuil van deze luxe toeristen? Zijn luxe toeristen gewend om hun afval te scheiden?

Wat een drama voor de natuur, 17 luxe toeristenhuizen. Als die het hele jaar door, 52 weken, bezet zijn met 4 luxe toeristen in het weekend en weer 4 andere luxe toeristen door de week is dat een verschrikking. Als je even rekent, weet je wat dat betekent; meer dan 7000 verschillende mensen per jaar, die geen verantwoordelijkheid voelen voor dit mooie beschermde natuurgebied. Nou ja, beschermd wordt het helemaal niet! Ik snap niet dat dit kan gebeuren. Maar misschien zijn de luxe toeristenhuizen maar voor 50% bezet en komen er maar 4000 verschillende mensen en zijn het net geen 80 ratelende koffers op maandag en net geen 80 ratelende koffers op vrijdag.

Ik zie slierten nevels langzaam verdwijnen. Omhoog kijkend, zie ik een roofvogel langzaam cirkelen in de blauwe lucht. Zal die blijven of ook ergens anders heen verhuizen? De uilen trekken het zeker niet. Drankfeesten op de daken van meer dan 8 meter hoog, muziek en geschreeuw; Ik kan s’nachts wel oordoppen in doen, maar de uilen niet. Die hebben hun gehoor nodig in de nacht. Die zullen sterven als ze geen nieuwe plek kunnen vinden.

Ik schud mijn hoofd, alsof ik deze sombere gedachten van me af kan schudden en loop terug naar binnen.

Laisser un commentaire